
Een veiligheidsdeur onmisbaar
augustus 18, 2024Steeds meer burgemeesters laten thuis een saferoom installeren
Burgemeesters laten vaker een saferoom in hun woning plaatsen omdat ze te maken krijgen met bedreigingen. Een bedrijf dat de saferooms maakt, ziet een toename van het aantal aanvragen, vooral door gemeenten.
https://www.rtl.nl/nieuws/uitzendingen/video/5468d9c0-cb77-4ac1-8151-a7264b2f58ff/aflevering-211
Steeds meer burgemeesters hebben te maken met bedreigingen en intimidaties op hun huisadres. Om zichzelf en hun gezin te beschermen gaan ze vaker over tot het plaatsen van een saferoom in hun woning. Dat zegt het Nederlands Genootschap van Burgemeesters in een uitzending van de podcast Het Misdaadbureau van WNL voor NPO Radio 1.
Hoeveel burgemeesters zo’n afsluitbaar vertrek in huis laten plaatsen is niet bekend, maar een bedrijf dat de saferooms maakt, bevestigt een toename van het aantal aanvragen. “De overheid is op dit moment een van onze grootste opdrachtgevers”, zegt Vincent Brockötter, eigenaar van Vito Security, dat is gespecialiseerd in het maken van saferooms. “We werken onder andere voor gemeenten, ministeries en ambassades, en het is momenteel heel druk.” De meeste opdrachten komen van gemeenten, vertelt Brockötter: “We zagen het afgelopen jaar een stijging van meer dan 50 procent in het aantal aanvragen van burgemeesters”.
Groeiende vraag naar kogelwerend materiaal
Bij een saferoom wordt vaak gedacht aan een enorme kluis met dikke wanden, vertelt Brockötter. “Maar het kan ook een reguliere ruimte in huis zijn die extra beveiligd wordt. We maken deuren precies na, maar dan als een verpakte moderne kluisdeur. Zo zie je er niets van en blijft de situatie leefbaar.”
Ook de belangstelling voor deuren en ramen van kogelwerend materiaal neemt toe, merkt Brockötter. “Er is een flinke toename ontstaan in de vraag naar kogelwerend materiaal dat bestand is tegen aanvallen van zwaardere machinegeweren”.
Zestig burgemeesters vroegen beveiligingsadvies
Alle burgemeesters kunnen een aanvraag doen voor een persoonlijk beveiligingsadvies, evenals wethouders en gedeputeerden. Dat is sinds 1 januari van dit jaar opgenomen in de Regeling Beveiligingsmaatregelen Decentrale Bestuurders. Zo’n advies houdt onder andere in dat er een veiligheidsscan van de woning wordt uitgevoerd. Dat doet het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).
Uit eerdere berichten van WNL bleek dat 60 van de Nederlandse 316 burgemeesters, en 125 wethouders al een aanvraag deden voor een beveiligingsadvies. Het CCV bevestigt desgevraagd deze aantallen.
De beveiligingsmaatregelen die naar aanleiding van het advies moeten worden genomen, zoals het instellen van een saferoom, moeten de gemeenten zelf betalen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt elk jaar 2,5 miljoen euro beschikbaar om gemeenten en provincies in deze kosten te ondersteunen.